Hoe wordt ons drinkwater gemaakt?

Drinkwater is water dat veilig is gemaakt om te drinken. In Nederland gebruiken we per dag ongeveer 128 liter drinkwater per persoon. Maar liefst 70% gebruiken we om te douchen en het toilet door te spoelen. Ook voor het wassen van de vaat en onze kleding gebruiken we drinkwater, en daarnaast voor het klaarmaken van ons eten en drinken.

Strenge controles

Het is belangrijk dat er voldoende en schoon zoetwater is om te gebruiken als drinkwater. De kwaliteit van het water uit de kraan wordt dagelijks gecontroleerd, zodat het altijd veilig is om te drinken. Bovendien zijn er strenge regels die stellen wat er wel en niet in ons drinkwater mag zitten. De overheid is verplicht om de waterbronnen goed te beschermen.  Je kunt dus wel zeggen dat kraanwater één van de best bewaakte voedingsmiddelen van Nederland is!

Waar komt ons drinkwater vandaan?

Om water te zuiveren halen drinkwaterbedrijven water uit verschillende waterbronnen.

  • Grondwater: Ongeveer 60% van ons drinkwater komt uit grondwater.
  • Oppervlaktewater: Ongeveer 34% van ons drinkwater komt uit oppervlaktewater. In sommige gebieden, zoals aan zee, gebruiken we water uit rivieren zoals de Rijn en Maas, en uit meren zoals het IJsselmeer. Dit komt doordat grondwater daar vaak te zout is.
  • Oevergrondwater: Ongeveer 5% van ons drinkwater komt uit oevergrondwater. Oevergrondwater is een mengvorm van grond- en oppervlaktewater, waarbij het rivierwater uit de bodem wordt gehaald. Zo zuivert de bodem het water.
  • Duinwater: Een klein deel van het drinkwater, ongeveer 1%, wordt in Noord- en Zuid-Holland gemaakt van regenwater dat door de duinen is gezakt. Dit natuurlijke proces zuivert het water.

Drinkwaterbedrijven

De tien drinkwaterbedrijven van Nederland moeten heel wat werk verzetten om 24 uur per dag en 7 dagen per week schoon en lekker drinkwater te leveren. Het is een gigantische opgave. Jaarlijks produceren ze samen ruim 1,1 biljoen liter drinkwater. Dat is dus 1.100.000.000.000 liter! Elk jaar leveren ze die enorme hoeveelheid water aan ruim 7,5 miljoen adressen.

Elke bron van water vraagt om een eigen manier van zuiveren. Pas na deze zuivering wordt het water in het leidingnet gepompt. Het schoonhouden van onze bronnen, en het investeren in de zuivering en levering ervan, zijn erg belangrijk voor de beschikbaarheid en kwaliteit van ons drinkwater. 

Beeld van een blauwe lucht en een waterzuiveringsgebied in Nederland. Liggend aan een groot meer.