Home Financiën & Lifestyle Persoonlijk lenen 101

Persoonlijk lenen 101

0

Wist je dat je voor bijna alles een persoonlijke lening kan afsluiten? Dat klinkt meer als een verkooppraatje dan het bedoeld is, dus laat me er meteen achteraan zetten; geld lenen kost geld. Ga er dus altijd verantwoordelijk mee om. Tegelijkertijd kan je dus, bijvoorbeeld, geld lenen voor een motor. Ja, het is mogelijk om, wanneer je een nieuwe auto of motor wil kopen, daarvoor een lening af te sluiten.

De persoonlijke lening 

De aanschaf van een motorvoertuig valt dus onder een persoonlijke lening. Dit soort leningen verschillen dus van hypotheken en zakelijke leningen in verschillende opzichten, waaronder de flexibiliteit. Een persoonlijke lening kan over allerlei aankopen en/of diensten worden afgesloten, waarbij een hypotheek overduidelijk verbonden is aan één soort uitgave, maar een zakelijke lening ook een stuk strakker gecontroleerd en afgebakend blijkt. Een persoonlijke lening kan dus worden afgesloten voor de aanschaf van een nieuw motorvoertuig. Ook auto’s en motors worden alsmaar duurder, en niet meteen het hele bedrag op tafel kunnen leggen zou geen reden moeten zijn voor het niet rijden van een prima auto. 

Risicofactoren 

Wel moet je, zoals met elk soort lening (maar juist vooral met persoonlijke leningen) ontzettend opletten. ‘Geld lenen kost geld’ is een oude, doodgegooide zin, maar er zit wel een kern van waarheid in. Het rentepercentage wat bij je maandelijkse premie aan de bank of andere geldverstrekker komt, zal jou dus altijd meer kosten dan je hebt ontvangen. Een lening is eigenlijk, per definitie, leunen op geld wat je nog niet hebt. Geld wat je in de toekomst hoopt te hebben, al is het in maandelijkse momentopnames. Begrijp me niet verkeerd; om veel redenen en in veel situaties is een persoonlijke lening afsluiten (bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe gezinsauto waar enorm veel behoefte aan is, omdat de huidige auto gewoon niet groot genoeg is) de uitkomst waar jij op zat te wachten. Het is dus ook zeker geen optie om meteen af te schrijven zonder overweging. 

 

Het enige wat écht slim is om te doen bij elk soort lening, maar vooral bij deze, is overwegen of dit voor jou inderdaad de juiste keuze is. Stel jezelf de vraag; Is dit slim? Ben ik ervan overtuigd dat ik dit geld elke maand kan terugbetalen; en klopt dat boekhouding-technisch ook? Denk goed na over je antwoorden op deze vragen, en leen alleen als je er zeker van bent. Jij kan dit!