Hoe werkt het riool?
In Nederland ligt ongeveer 126.000 kilometer aan rioleringsbuizen. Het water dat wegloopt door onze gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht. Hier loopt niet alleen water uit onze wc’s naartoe, zoals wel eens gedacht wordt. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in. In het geval van een ‘gemengd riool’ loop dat regenwater samen met ons afvalwater door een buis. In het geval van een ‘gescheiden riool’ loopt het via een aparte buis. Al dat water komt vervolgens terecht bij de zuivering van het regionale waterschap, waar het gereinigd wordt.
Voor een goed werkend riool is het belangrijk dat er niets in terechtkomt dat er niet in hoort. Denk aan medicijnen, etensresten, vetten, pesticiden, reinigingsmiddelen en chemicaliën. Zulke stoffen zijn heel schadelijk en bovendien enorm lastig en duur om uit het water te halen
Voor het doorspoelen van de wc is het simpel, alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en papier. Alle andere dingen die worden doorspoelt, zoals condooms, vochtige doekjes, en tampons kun voor verstopping van het riool zorgen. Een goed werkend riool en een gezonde waterkwaliteit begint dus al bij je thuis.
