Verbeteren van waterkwaliteit

Waterkwaliteit in gevaar 

Een goede kwaliteit van ons grondwater en het water in onze meren, rivieren en sloten is net zo belangrijk als schoon drinkwater. Waterplanten, vissen en andere waterdieren zijn essentieel voor een gezonde leefomgeving, ook voor onze leefomgeving, en ze kunnen niet zonder schoon water. Helaas staat de waterkwaliteit onder grote druk. 

Waarom is het verbeteren van de waterkwaliteit nodig?

De Nederlandse bevolking groeit. We hebben steeds minder groen en steeds meer bebouwing van wegen, huizen en industrie. Daardoor komen er steeds meer schadelijke stoffen in ons water en onze bodem terecht. 

We gebruiken bijvoorbeeld steeds meer medicijnen en schoonmaakmiddelen. De resten daarvan belanden in het riool. Misschien heb je wel gehoord van (micro)plastics en van PFAS, een groep chemische stoffen. Maar ook gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen komen in het oppervlaktewater terecht. Via grote rivieren zoals de Maas en de Rijn stroom water uit de rest van Europa naar Nederland. Ook dit water is soms vervuild. Tot slot stijgen de temperaturen, waardoor de rivieren zouter en warmer worden. 

Al deze vervuiling heeft een negatieve invloed op planten, vissen en zwemwater. Als onze drinkwaterbronnen vervuild raken, wordt het bovendien moeilijker om water te zuiveren en drinkwater van te maken. Daarom is het belangrijk dat we er alles eraan doen om de waterbronnen zo schoon mogelijk te houden.