Wat wordt er al gedaan?
Om ons water schoon en veilig te houden, worden er al veel maatregelen genomen. We gebruiken de beste technieken om schadelijke stoffen uit het water te halen. Maar het is natuurlijk het beste om vervuild water helemaal te voorkomen. Daarom doen veel overheden en organisaties hun best om ervoor te zorgen dat die schadelijke producten en stoffen gewoon helemaal niet in het water terechtkomen. Dat betekent dat we sommige stoffen en producten niet meer gebruiken. Ook worden onze waterbronnen steeds beter beschermd. Daarnaast zijn er strenge regels die voorschrijven wat er door landbouw en industrie in het water mag worden geloosd.
In het project Delta-aanpak Waterkwaliteit werken verschillende partijen gezamenlijk aan de kwaliteit van het water. Dit zijn de Rijksoverheid, de waterschappen, de drinkwaterbedrijven, de provincies, de gemeenten, verschillende kennisinstituten, de industrie én verschillende natuur, zorg- en landbouworganisaties.

Provincies
Provincies volgen het nationale waterbeleid. Ze zorgen ervoor dat de milieuwetgeving wordt nageleefd, controleren de waterkwaliteit en moedigen duurzame landbouw aan. Als het water vervuild is, kunnen ze bijvoorbeeld een zwemverbod instellen. Op zwemwater.nl kun je zien of het zwemwater in een bepaald recreatiegebied veilig is. Samen met de waterschapen zorgen provincies ervoor dat het water in hun regio voldoet aan de Europese regels en nemen ze maatregelen om het water schoon te houden, vooral rondom drinkwatergebieden.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat controleert het water langs de kust en in de grote meren, rivieren en kanalen op vervuiling. Bij een teveel vervuiling worden onder andere de drinkwaterbedrijven geïnformeerd. Zij gebruiken dan tijdelijk geen water uit deze bron. Als het mogelijk is, wordt de vervuiling opgeruimd. Rijkswaterstaat werkt daarnaast met speciale vergunningen, zodat ze precies weten welke bedrijven wat mogen lozen.
Waterschappen
Waterschappen beheren de zuiveringsinstallaties voor afvalwater van huishoudens en bedrijven. Ze bewaken de kwaliteit van regionale wateren, zoals sloten en meren. Ze controleren regelmatig de kwaliteit van het oppervlaktewater en proberen schadelijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, zoveel mogelijk buiten het water te houden. Ook verminderen ze de hoeveelheid stikstof en fosfaat. Dat zijn voedingsstoffen die de groei van algen en schimmels stimuleren en zo de waterkwaliteit aantasten. Daarnaast voeren waterschappen natuurvriendelijk onderhoud uit: ze creëren ruimte voor planten en (water)dieren, leggen vispassages aan en realiseren natuurvriendelijke oevers. Tot slot monsteren ze de waterkwaliteit op officiële zwemlocaties.
Gemeenten
De gemeenten zijn het eerste aanspreekpunt voor bewoners, bijvoorbeeld als het gaat om grondwater in stedelijk gebied. Als er een probleem is dat de bewoner niet zelf kan oplossen, heeft de gemeente de taak om naar het probleem te kijken en te helpen bij het zoeken naar een oplossing.