Wat kan ik zelf doen?

Veel mensen, bedrijven en organisaties werken al samen om Nederland groener te maken. Ook jij kan zelf veel doen om wateroverlast te verminderen. Hieronder vind je handige tips. 

Een persoon wipt een tegel uit de tuin met een schep om ruimte te maken voor groen en betere waterafvoer.

Vervang tegels door groen

In een betegelde tuin kan regenwater nergens heen. Met meer groen wordt regenwater beter door de bodem opgenomen. Zo heb je minder wateroverlast en wordt het grondwater aangevuld. Ook wordt je tuin op zomerdagen minder heet en doe je iets goeds voor de natuur.

Een persoon geeft water aan planten in een geveltuin.

Leg een geveltuintje aan

Heb je geen tuin? In de meeste gemeenten mag je een geveltuin aanleggen. Dat is simpel en werkt erg goed. Je haalt de tegels voor je (voor)gevel weg en vervangt het zand door tuinaarde. Nu ben je klaar om groen te planten. Het ziet er gezellig uit en ook bijen en vlinders zijn er blij mee.

Een man op een ladder bedekt het dak van een schuur met planten om wateroverlast te verminderen.

Leg een groen dak aan

Denk ook eens aan het aanleggen van een groen dak. Een groen dak is bedekt met planten. Het kan regenwater opnemen en dat vervolgens weer afgeven aan de lucht. Het biedt voedsel voor insecten en is verkoelend in de zomer. Met planten op je dak maak je je wijk gezonder en prettiger.

Een man vult een gieter met regenwater uit een regenton in de tuin. Naast de regenton staan plantenpotten.

Vang regenwater op in een regenton

In plaats van regenwater naar het riool te laten stromen, kan je het ook opvangen in een regenton door je regenpijp op de ton aan te sluiten. Op een later moment kun je het water dan gebruiken voor je tuin.