Voorbereiden op wateroverlast

Altijd kans op wateroverlast

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Vier grote rivieren stromen door het land, op weg naar zee. De lage ligging van ons land, gecombineerd met de rivieren en meren, maakt ons land kwetsbaar voor overstromingen. Bovendien stijgt de zeespiegel en is er op veel plaatsen sprake van een verzakte bodem. Ook zijn er steeds vaker heftige buien. Zonder onze duinen, dijken, keringen en dammen kan 60% van ons land overstromen.

Waarom voorbereiden op wateroverlast?

Nederland is al eeuwen goed in het omgaan met water. Een resultaat daarvan is het Deltaprogramma. Dat zijn een aantal maatregelen die ons land beschermen tegen hoogwater. Maar we blijven kwetsbaar. Een grote overstroming kan leiden tot gevaar voor mensen en dieren. Ook kunnen voorzieningen als elektriciteit, drinkwater en gas uitvallen. De overstromingen in Limburg in 2021 zit nog vers in het geheugen. Alleen al in de stad Valkenburg liepen 2300 huizen schade op.

Rijkswaterstaat en de waterschappen proberen de kans op wateroverlast zo klein mogelijk te houden, maar helemaal voorkomen kan niet. Daarom moeten we ons goed voorbereiden. Als het dan toch gebeurt, is het belangrijk dat iedereen weet wat hij moet doen. Zo beschermen we onszelf en onze omgeving.