Wat wordt er al gedaan?

Ook de overheid draagt natuurlijk al veel bij aan de voorbereiding op wateroverlast. Hieronder lees je over verschillende maatregelen die worden genomen door onder andere Rijkswaterstaat, de waterschappen en de veiligheidsregio’s.

Rijkswaterstaat en de waterschappen

Rijkswaterstaat en de Waterschappen werken dagelijks samen om ons land tegen water te beschermen. Met duinen, dijken, dammen en andere waterkeringen worden overstromingen voorkomen. Er is voor extra waterbergingsgebieden gezorgd, zodat overtollig water daar naartoe kan. Rivieren worden breder gemaakt en uiterwaarden worden netjes onderhouden. Als belangrijkste beheerder houdt Rijkswaterstaat het waterpeil goed in de gaten. Ook geven ze voorspellingen over de waterstanden, zodat andere waterbeheerders zich daarop kunnen voorbereiden. De waterschappen beheren het regionale water. In geval van hoogwater in de rivieren kan het overtollige water op allerlei slimme manieren worden omgeleid of worden teruggepompt naar zee. Bij stormachtig weer en hoge waterstanden langs de kust sluit Rijkswaterstaat de verschillende stormvloedkeringen, zoals bijvoorbeeld de Oosterscheldekering.

Wat zijn stormvloedkeringen?

Stormvloedkeringen zijn keringen die kunnen bewegen wanneer nodig. Ze staan in riviermondingen, waterwegen en zeearmen. Bij extreem hoogwater gaan ze dicht. Rijkswaterstaat heeft 6 van zulke stormvloedkeringen gebouwd. Zo krijgt het water geen kans het land in te stromen.

Close-up van de Oosterscheldekreing, één van de Deltawerken in Nederland. Links op de achtergrond staan windmolens op open water, rechts zien we de dichte schuiven van de kering die het water tegenhouden..

Veiligheidsregio's

Nederlandse woonplaatsen zijn verdeeld in veiligheidsregio’s. Binnen deze gebieden werken gemeenten, hulpdiensten en andere instanties samen om ons veilig te houden en risico's te beheersen. Ze helpen bij het voorbereiden op risico’s, rampen en crises, ook als er nog geen sprake is van een overstroming, bijvoorbeeld door mee te denken over de aanleg van vluchtroutes in woonwijken. Als er een acute overstromingsdreiging is, staan hulpverleners 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om in actie te komen. Kijk hier om te zien wat jouw veiligheidsregio is.

Watermanagementcentrum Nederland

Binnen het Watermanagementcentrum Nederland werken Rijkswaterstaat, het KNMI , waterschappen, provincies, veiligheidsregio’s en kennisinstituten allemaal samen. Ze zijn verantwoordelijk voor betrouwbare berichtgeving over waterstanden, overstromingsdreiging, watertekort en waterkwaliteit. Ze zijn 24 uur per dag en 365 dagen per jaar actief.

Medewerkers zitten achter hun groen-witte bureaus. Op de achtergrond is een tv te zien met de kaart van europa.

Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging

Bij een overstromingsdreiging komt de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging in actie. Zij moeten Nederland zo snel mogelijk waarschuwen in geval van verhoogde overstromingskansen. Deze specialisten verzamelen zoveel mogelijk gegevens en komen zo tot een landelijk ‘waterbeeld’. Op basis van daarvan adviseren ze over de maatregelen die nodig zijn om de bedreigde gebieden te beschermen.