Wat kan ik zelf doen?
Een huishouden in Nederland verbruikt al snel honderden liters drinkwater per dag. Gemiddeld zelfs 128 liter per persoon. Als we watertekort nu en in de toekomst willen voorkomen, moeten we allemaal minder water gaan gebruiken.
Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het besparen van water. Dat is beter voor het milieu, beter voor de watervoorraden én beter voor je portemonnee.

Douche 5 minuten per dag
Het is niet leuk om te horen, maar hoe korter je doucht, hoe beter. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis namelijk al zo’n 6.000 liter water worden bespaard. Moet je je voorstellen hoeveel meer je nog kunt besparen!

Gebruik een waterbesparende douchekop
Hiermee kun je aardig wat water besparen zonder comfort op te geven. Door een normale douchekop stroomt zo’n 8,7 liter water per minuut, door een regendouche nog veel meer. Met een waterbesparende douchekop verbruik je een stuk maar 5 liter per minuut.

Gebruik zoveel mogelijk de kleine knop van de wc als je doortrekt
De meeste toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en een ‘kleine’ boodschap. De kleine knop bespaart de helft van het water.

Kies voor de douche in plaats van het bad
Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter. In een vol bad zit al snel meer dan 110 liter.

Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen
Er kan onbewust veel water wegstromen als je de kraan niet gebruikt. Wel zo logisch om hem dan uit te zetten.

Was af met de hand in een teiltje of gootsteen
Als je met de hand afwast verbruik je meestal minder water dan met een vaatwasser. Gebruik dan wel een teiltje of de stop van de gootsteen en laat de kraan niet lopen.

Gebruik de ECO-knop
Probeer eens de ECO-knop van je vaatwasser en wasmachine. Een gemiddelde wasbeurt kost 50 liter drinkwater, terwijl je met een wasbeurt met de wasmachine op ECO-stand gemiddeld maar 30 liter gebruikt.

Vervang tegels door groen
Met meer planten in je tuin kan er meer water in de bodem worden opgenomen én vastgehouden. Dit vermindert uitdroging van de bodem, waardoor sproeien minder vaak nodig is. Kies voor groen dat tegen zowel natte als droge periodes kan en vang regenwater op in een regenton om drinkwater te besparen.