Wat wordt er al gedaan?
Dat we allemaal slimmer en zuiniger met water zullen moeten omgaan is een feit. Natuurlijk spelen daarbij ook de overheid, het bedrijfsleven en de industrie een grote rol. We moeten nog veel meer doen, maar gelukkig worden er ook nu al veel maatregelen genomen.
Rijkswaterstaat en de waterschappen
Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de waterstanden het hele jaar door scherp in de gaten. Ze slaan alarm als de ‘waterbeschikbaarheid’ in gevaar dreigt te komen. Dat wil zeggen: wanneer er een tekort aan zoetwater dreigt in onze rivieren, beken en meren. Als het nodig is nemen ze maatregelen. Er wordt bijvoorbeeld slimmer gekeken naar meren en kanalen, zodat die meer en beter water kunnen vasthouden. Ook kan Rijkswaterstaat een ‘sproeiverbod’ instellen om water te besparen.
Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling
Bij de dreiging van watertekort komt een commissie van waterbeheerders samen. Zij houden de droogte goed in de gaten en nemen maatregelen. Meer informatie daarover vind je op de website van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.
Gemeenten
Ook gemeenten en bedrijven vervangen steeds meer tegels en asfalt door groen. Zo kan er meer regenwater in de grond wegzakken en blijft de grondwaterstand beter op peil. Ook leggen ze ‘wadi’s’ aan. Dat zijn verlaagde stukken groen binnen de bebouwde kom die tijdelijk overtollig regenwater opvangen.

Provincies
Provincies geven vergunningen voor het oppompen van water en bepalen hoeveel water er uit de grond mag worden gehaald. Zo voorkomen ze dat er te veel water wordt gebruikt en zorgen ze ervoor dat de voorraad op peil blijft. Samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven verdelen ze het water eerlijk en nemen ze maatregelen bij droogte. Ook stimuleren ze waterbesparing en investeren ze in systemen om water beter op te slaan en te vervoeren.
Industrie en bedrijven
Bedrijven moeten natuurlijk ook zuiniger zijn. Water kunnen ze bijvoorbeeld zo veel mogelijk hergebruiken. Zo kan gebruikt koelwater afkomstig uit de industrie bijvoorbeeld worden hergebruikt in de landbouw.
Drinkwaterbedrijven
Drinkwaterbedrijven werken samen met andere bedrijven aan duurzaam watergebruik. In verschillende projecten onderzoeken ze hoe drinkwater bespaard kan worden. Ze investeren in nieuwe ideeën en technieken die helpen om zuiniger met water om te gaan. Denk aan slimme water slimme watermeters die Nederlanders meer inzicht geven in hoeveel water ze per dag gebruiken. Daarnaast kijken ze samen met grote bedrijven, zoals fabrieken, of drinkwater echt nodig is, of dat er ook ander water gebruikt kan worden. Ook voeren drinkwaterbedrijven campagnes om mensen aan te moedigen bewust om te gaan met drinkwater, vooral in de zomer.