Home Algemeen De beste manier om bloedluis tegen te gaan is preventieve maatregelen te nemen

De beste manier om bloedluis tegen te gaan is preventieve maatregelen te nemen

0
De beste manier om bloedluis tegen te gaan is preventieve maatregelen te nemen

Je bent niet de enige als je last hebt van bloedluis in je kippenhok of tuintje. Bloedluis, ook wel bloedmijt of rode vogelmijt genoemd is een plaag die de laatste jaren enorm toeneemt. Ze zijn er overigens altijd al geweest, maar door opwarming van de aarde wordt het nu wel erg extreem. Hoe bestrijd je bloedluis? Je leest er in dit artikel alles over.

Wat is het beste middel tegen bloedluis?

Weet dat als je kippen en andere vogels hebt lopen dat je altijd bloedluis hebt. Alleen je ziet ze pas als ze in de grote getallen zijn. Dus uitroeien is niet mogelijk, maar je kan het wel beperken tot een laag aantal. Hoe doe je dit? Dat doe je het beste door preventief maatregelen te nemen om de bloedluizen zo laag mogelijk te houden. Bloedluis bestrijden op een preventieve manier is mogelijk door het hok van je gevogelte zo schoon mogelijk te houden. Besluit je een nieuw hok te kopen, koop dan een kunststoffen hok met weinig naden en die goed te reinigen valt. Gebruik tabak stro in plaats van normaal stro. Want normaal stro heeft buisjes waar het bloedluis makkelijk in kan verschuilen.

Gebruik roofmijt om bloedluis terug te dringen

Je hebt nu al een aantal tips om bloedluis preventief te voorkomen. Andere goede tip die belangrijk is tegen jouw strijd tegen bloedluis is roofmijt. Roofmijt tegen bloedluis is een van de beste manieren om bloedluis tegen te gaan. Roofmijt is de natuurlijk vijand van bloedluis, beige van kleur en maar 1mm groot. Ze gaan dan ook actief op zoek naar bloedluis om ze helemaal leeg te zuigen. Je kan rekening houden dat een roofmijt zo'n 5 bloedluizen per dag eet. De meest geschikte temperatuur voor roofmijt ligt tussen de 15 en 28 graden. In temperaturen van vorst en extreme hitte werkt roofmijt niet, houd daar rekening mee.

Wanneer is het beste moment om roofmijt in te zetten?

Het beste moment om roofmijten in te zetten is als de bloedluizen uit de overwintering komen en de gelegde eitjes uitkomen. Dit hele proces gebeurt zo vanaf 12 graden. Overigens zijn de bloedluizen nog niet te zien, maar is het wel het meest goede moment om roofmijten uit te zetten. Je bent er dan precies op tijd bij. Als je niet preventief werkt, houdt het aantal bloedluis goed bij en zet wanneer nodig een bloedluis val in. Zodra je bloedluis waarneemt zet roofmijt met grote aantallen in.