Home Huis & Tuin De beste manier om jouw schoorsteen te onderhouden

De beste manier om jouw schoorsteen te onderhouden

0
De beste manier om jouw schoorsteen te onderhouden

Als jouw schoorsteen in gebruik is door een houtkachel of open haard, dan is het verstandig om deze minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Met een schone schoorsteen bescherm je jezelf en jouw woning tegen koolstofmonoxidevergiftiging of zelfs brand. Maar wat is de beste manier om de schoorsteen te onderhouden? In dit artikel leggen wij je alle details uit, van het gebruiken van een reinigingsblok tot het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering. Op die manier kun jij onbezorgd genieten van een gezellig haardvuur.

Het beste moment om de schoorsteen te vegen

Je kunt het schoorsteen vegen het beste één keer per jaar uitvoeren. Gebruik je de schoorsteen het hele jaar door, reinig hem dan tweemaal per jaar door een schoorsteenveger in de buurt. Na een goede schoonmaakbeurt is het rookkanaal weer helemaal klaar voor gebruik. Het beste moment om de schoorsteen te reinigen is tijdens het voorjaar of in de zomer, omdat deze tijdens de warme maanden minder wordt gebruikt.

Schoonmaken met een reinigingsblok

Je kunt de schoorsteen op twee manieren reinigen: met een speciaal reinigingsblok, of op de traditionele manier met een veegset. Een reinigingsblok is de makkelijkste manier. Je plaats het blok in de haard of houtkachel. Vervolgens laat je het blok helemaal opbranden, waardoor er speciale stoffen vrijkomen die ervoor zorgen dat de roet en het vuil in het rookkanaal loskomen. Het losse vuil verwijder je achteraf gemakkelijk met stoffer en blik of met de stofzuiger.

Schoonmaken met een veegset

Een veegset bestaat uit een lange stok met daarop een borstel en een touw met kogel en borstel. Plak voordat je begint de opening van de haard goed af met krantenpapier. Zo voorkom je de verspreiding van roet in jouw woning. Ga met een ladder het dak op. Laat het touw met kogel langzaam in de schoorsteen zakken en schuur het roet onderweg naar beneden los. Hierna veeg je met de stok en borstel door de schoorsteen heen om alles extra schoon te maken.

Regel een professionele schoorsteenveger

Zie jij het zelf niet zo zitten om op het dak gaan en laat je het vegen van de schoorsteen liever over aan een expert? In dat geval kun je een professionele schoorsteenveger langs laten komen die de schoorsteen en het rookkanaal voor je schoonmaakt. Er zijn speciale verzekeringen voor woondiensten die je af kunt sluiten, onder andere voor de schoorsteenveger. Op die manier komt er jaarlijks automatisch een expert bij je langs om de schoorsteen goed te onderhouden.