Levenmetwater

Handige tips voor het ideale zwembad

Wanneer je denkt aan een zwembad in je tuin moet je je eerst afvragen wat je er allemaal voor nodig hebt. De ruimte in je tuin is belangrijk. Ook al heb je een kleine tuin, dan kun je alsnog een zwembad bouwen. Maak een lijst wat je allemaal moet doen om een zwembad te kunnen laten bouwen. Voordat je kunt beginnen, moet je eerst het volgende bekeken hebben. Doe dat in overleg met de zwembadbouwer en laat een offerte maken.

Soort zwembad

Wil je een kunststof zwembad of wil je een gemetselde. Bij een kunststof zwembad moet je het gat graven waarin het zwembad geplaatst kan worden. Een kunststof zwembad plaatsen gaat veel sneller dan een gemetselde. Bij een gemetselde komen er na het uitgraven heel wat meer werkzaamheden bij kijken. De fundering moet worden gestort, hij moet worden opgemetseld, waterdicht worden gemaakt en betegeld. Ook de verlichting die onder water brandt moet worden aangelegd. Daarvoor kunnen led spots dimbaar worden aangebracht. Met de led spots dimbaar kun je, als het donker is, blijven zwemmen in het bad.

De ligging

Wanneer je een beschutte, zonnige plek neemt, draagt dat bij aan de vermindering van het energieverbruik. Ook moet je een zwembad niet aanleggen onder bladverliezende bomen. Kijk ook altijd naar de windrichting. Er zal door de wind een natuurlijke stroming ontstaan in je zwembad. De bladeren die in het water vallen, worden door de stroming naar de skimmer geleid en afgevoerd. Wanneer je het zwembad in de wind plaatst, zal er ook meer energie verbruikt worden.

Ondergrond

Wanneer je de gunstigste plaats uitgekozen hebt, moet je het gat uitgraven. Wanneer je het zwembad wilt laten metselen, zal er een fundering moeten worden gelegd. Op elke ondergrond kan een zwembad worden gebouwd. In enkele gevallen moeten er speciale handelingen worden verricht. Laat dat over aan de zwembadbouwer. Ga zelf geen zwembad metselen, maar laat dat over aan de vakman. Hij weet bijvoorbeeld hoe hoog het grondwater staat en of dat er een bronbemaling geplaatst moet worden. De bronbemaling zorgt ervoor dat het grondwater gedeeltelijk wordt afgevoerd, zodat de grond geschikt is om het zwembad te kunnen bouwen. Na het storten van de fundering zal hij moeten worden opgemetseld en betegeld.

Ruimte voor de machines

Om een zwembad in de juiste conditie te houden, heb je veel apparatuur nodig. Je hebt bijvoorbeeld een warmteregelaar en een pompinstallatie nodig. Neem daarvoor een vocht- en vorstvrije ruimte. De temperatuur van het water is belangrijk. Het bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriƫn in het water komen. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht en het afbreken van het chloor. De beste temperatuur is tussen de 25 en 27 graden Celsius.

Seizoenen

Het is belangrijk dat je het zwembad gemakkelijk kunt afdichten. Dat kan met een overkapping of een afdekzeil. Je moet voorkomen dat er gemakkelijk vuil in kan komen. Je moet ervan uitgaan dat het hebben van een zwembad heerlijk is in de tuin, maar dat je altijd wel werkzaamheden hebt. Het schoonmaken neemt veel tijd in beslag. Ook moet je regelmatig de zuiverheid van het water meten. Wanneer je led spots dimbaar gebruikt en de overkapping hoog genoeg is, kun je er ook tijdens de avonduren gebruik van maken. Ook zelfs in de wintermaanden, omdat het water verwarmd wordt. Zorg dan wel voor een goede overkapping, zodat je niet te veel warmte verliest.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 Levenmetwater

Thema door Anders Norén