Home Vakantie & Vrije tijd Latex vs. latex vrije condooms: wat heeft je voorkeur?  

Latex vs. latex vrije condooms: wat heeft je voorkeur?  

0
Latex vs. latex vrije condooms: wat heeft je voorkeur?  

Als je het niet zeker weet omdat je nog nooit latexvrije condooms hebt geprobeerd, ben je hier aan het juiste adres! Met behulp van deskundige begeleiding leggen we uit wat jij moet weten over deze anticonceptiva, inclusief het juiste glijmiddel en welk condoom het beste is, op basis van effectiviteit.  

Waar zijn latexvrije condooms van gemaakt?  

De meeste condooms die tegenwoordig op de markt zijn, zijn gemaakt van latexrubber, een plantaardig materiaal dat afkomstig is van de Pará-rubberboom. Sommige mensen zijn allergisch voor de plantaardige eiwitten die in natuurlijke latex worden aangetroffen, hoewel er tot de jaren negentig niet veel latexvrije opties waren voor mensen met gevoeligheden. Nu zijn er verschillende niet-latex alternatieven die meestal zijn gemaakt van plastic, synthetisch rubber of andere natuurlijke producten. 

Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen die worden gebruikt om latexvrije condooms te maken:  

  • Polyurethaan. Gemaakt van dun plastic in plaats van rubber, bieden polyurethaan condooms vergelijkbare niveaus van zwangerschaps- en SOA-bescherming, maar ze passen regelmatig niet zo strak als latex condooms.  
  • Polyisopreen. Polyisopreen is een synthetische vorm van rubber. Vergeleken met latexcondooms zijn condooms van polyisopreen meestal zachter en rekbaarder, en bevatten ze niet dezelfde eiwitten die een allergische reactie veroorzaken.  
  • Lamsvel. Lamsvachtcondooms zijn dunne condooms gemaakt van een natuurlijk dierlijk product – lamsdarmen – en bevatten dus geen van de eiwitten die latexallergieën veroorzaken. Hoewel condooms van lamsvel effectief zijn tegen zwangerschap, beschermen ze niet tegen soa's en hiv.  

Mensen met allergieën  

Of je nu een latexallergie hebt of gewoon niet van de geur of het gevoel van normale condooms houdt, latexvrije anticonceptiva zijn gemakkelijk een van de beste manieren om veiliger van seks te genieten – oftewel, met een verminderd risico op infecties, zwangerschap en allergische symptomen.  

Om te weten of u allergisch of gevoelig bent voor latexcondooms, adviseren dokters altijd om een huidtest te ondergaan van een dermatoloog of allergoloog. Wil je het direct weten? "Wrijf de latex op een deel van je huid om te zien of je uitslag of wat huidirritatie krijgt." Een ernstige reactie kan lijken op netelroos, roodheid, zwelling of jeuk.  

Pro-tip: Je kunt een latexallergie opmerken door eerder contact met handschoenen, elastiekjes, schoenen en meer. Als je ongemak of allergiesymptomen ervaart die lijken te komen door het condoom dat je gebruikt, maar geen problemen hebt met andere latexproducten, kunnen er andere boosdoeners zijn, zoals het glijmiddel of het zaaddodend middel op het condoom.  

Volgens verschillende doctoren zijn de belangrijkste voordelen van latexvrije condooms hun kracht en dunheid. Vanwege hun gebrek aan latex, zeggen ze dat ze je lichaam en glijmiddel niet uitdrogen, zoals rubberen condooms voor sommige mensen kunnen doen. Bovendien kunnen latex vrije condooms zich sneller aanpassen aan uw lichaamstemperatuur, waardoor ze ook meer huidachtig aanvoelen.