Home Financiën & Lifestyle De juiste lening

De juiste lening

0
De juiste lening

Een lening afsluiten, bijna iedereen in Nederland komt met dit fenomeen in aanraking. We hebben het hier vooral over het afsluiten van een hypotheek. Dit is zo’n onderwerp waar iedereen een beetje verstand van heeft. Maar wanneer puntje bij paaltje komt is een beetje professionele hulp zeker niet ongewenst. Wat een rentevaste periode? Dit soort vragen zullen bij veel mensen opkomen wanneer er voor het eerst, of na een lange tijd, een hypotheek wordt afgesloten. In deze blog gaan we in op een hypotheekrente van 10 jaar vast, en wat achtergrondinformatie.

10 jaar vast

 Wanneer is een hypotheek voor jou geschikt? Welke periode past bij jou. Er is grote keuze. 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar of een kortere variant. Er zijn drie factoren aan de hand waarvan we dit kunnen zien. Maar eerst, zoals in de inleiding werd gevraagd, wat is een rentevaste periode. Bij een rentevaste periode kom je een tijdsperiode overeen waarin het bedrag van je rente vast staat. Simpelweg gezegd, bij een hypotheekrente 10 jaar vast betaal je 10 jaar lang hetzelfde percentage rente. Hoe langer je looptijd, hoe hoger het rentetarief.

De drie factoren

De belangrijkste factor is het bedrag waarvoor de hypotheek wordt afgesloten. Een hoog bedrag betekent dat je aan het maximale zit wat je kunt lenen met jouw inkomen. Het kan de moeite waard zijn om in deze tijd van lage rente een lange rentevaste periode te kiezen. Wanneer de rente ineens flink stijgt, heb jij hier met je rentevaste periode geen last van. Ook is het belangrijk om te kijken naar je rentestructuur. Dit is het verschil tussen een korte rente en een lange rente. Ook kijk je naar je eigen woon horizon. Dit betekent, hoe lang ga ik in mijn nieuwe huis wonen. Als je er 10 jaar wilt blijven zitten is een vaste hypotheekrente van 10 jaar een verstandige keuze om te maken. Er is een regeling die verhuizen mogelijk maakt. Dit heet de, en je raad het misschien al, de verhuisregeling. In praktijk wordt hier niet veel gebruik van gemaakt. Het kan ook voorkomen dat de persoon waarbij je de hypotheek afsluit een mix van rentes adviseert. Dit betekent dat je voor een combi van meerdere periodes en meerdere delen van jouw hypotheekbedrag kiest. Op websites zoals Hypotheekrente.nl kun je veel informatie vinden over dit onderwerp. Het loont zeker om je in te lezen, want het kiezen van goede lening scheelt geld.