Home Huis & Tuin Het klimaat & je tuin

Het klimaat & je tuin

0
Het klimaat & je tuin

Het klimaat is iets wat je eigenlijk wel dagelijks in het nieuws voorbij hoort komen. Het klimaat is aan het veranderen en niet ten goede dus veel mensen houden zich er mee bezig om het tij nog te kunnen keren. Wat is het klimaat nu eigenlijk? Het klimaat is het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald gebied bepaald wordt door het weer dat in de afgelopen 30 jaar in dat gebied geweest is. Het klimaat is dus iets heel anders dan het weer. Het veranderende klimaat heeft wel veel invloed op ons weer waar we dagelijks mee te maken hebben. De zomers worden warmer en grilliger. Forse regen en onweersbuien worden steeds meer regel dan uitzondering. Ook in de zomermaanden hebben we te maken met wateroverlast en ondergelopen tuinen en straten. Om in je eigen tuin dit overtollige water op te vangen is het leuk en praktisch om een regenton aan te schaffen.

De gevolgen van de klimaatverandering

Het veranderende klimaat heeft grote gevolgen voor het milieu. Er zullen snel maatregelen genomen moeten worden om het milieu te redden van een catastrofe. Het warmer en natter wordende klimaat betekent dat het water steeds meer de overhand gaat krijgen. Het smeltende ijs op de polen en de toenemende hoeveelheid regen zal een halt moeten worden toegeroepen. Zelf kunnen we daar ook aan meehelpen. Als we regenwater opvangen in een regenton dan scheelt dat weer kraanwater om de planten water te geven. Ook het scheiden van afval kan veel betekenen. Als we met z’n allen in en om ons huis de juiste maatregelen nemen en meehelpen om het milieu te sparen dan zal dat zeker gaan helpen.

Het klimaat in de toekomst

Dat het klimaat de komende jaren nog verder zal gaan veranderen staat eigenlijk wel vast. Zolang de CO2 uitstoot niet drastisch omlaag zal gaan zal het klimaat ook blijven veranderen. We zullen dan in ons land naar verwachting op termijn met een Mediterraan klimaat te maken krijgen. De klimaatgebieden schuiven ook elders in Europa op. Zo zal het zuiden van Scandinavië minder koude winters gaan hebben. Het Nederlandse klimaat zoals we dat tot voor kort kenden, schuift op naar Zweden. Oost-Europa zal een steppeklimaat krijgen en in Spanje en Zuid-Italië doet het woestijnklimaat uit Noord-Afrika zijn intrede. Tenslotte zal in de berggebieden van Europa het hooggebergteklimaat hoger beginnen. Dat betekent dan weer dat de sneeuwgrens steeds hoger komt te liggen en de mogelijkheden voor een skivakantie beperkter zullen worden.